Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Az EHF-mesteredző szerint fantasztikus munka zajlik az SZKKA-nál

Gódor Mihály szakmai igazgatónk értékelte az elmúlt hónapokat.
Az EHF-mesteredző szerint fantasztikus munka zajlik az SZKKA-nál

Mint ismert, április végén lett a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia szakmai igazgatója Gódor Mihály. A nemzetközileg is elismert szakember az osztrák válogatott másodedzőjeként is dolgozik, így belekóstolt már a nemzetközi kézilabda világába is. EHF-mesteredző szakmai igazgatónak az első hónapok tapasztalatairól kérdeztük.

- Edzéseken az NB I-es csapatnál és az ificsapatnál voltam többnyire. A felkészülés zajlott, amit a lányok mindkét oldalon nagyon jól megoldottak és nagyon jól dolgoztak. Főleg a kapusokkal foglalkoztam, akik nagyon jó beállítottságú játékosok, mindent megpróbálnak megcsinálni, amire felhívom a figyelmet és nagy szorgalommal dolgoznak – kezdte Gódor Mihály.

A nagytudású szakember korábban Németországban bajnoki címet nyert a Bayer Leverkusen női csapatánál, majd dolgozott a többszörös osztrák bajnok, nyolcszoros EHF Bajnokok Ligája-győztes Hypo Niederösterreichnél együttesénél is.

- A Hypo-nál úgy működött a sportiskolai rendszer, hogy csak 14 éves kortól kezdtek foglalkozni a gyerekekkel és ez volt akadémiai rendszerbe beépítve. Szombathelyen a gyerekek oktatása már hétéves kortól kezdődik, és sokkal jobban meg van szervezve a rendszer, mint ahogy a Hypo-nál megvolt – folytatta.

Aki ismeri az SZKKA-t, az jól tudja, hogy klubunk nem csak az NB I-es csapatból áll. Az utánpótlásban zajló remek munkának köszönhetően a korosztályos csapatok esélyesként lépnek pályára a legmagasabb osztályokban. A mesteredző szerint a következő években egyre több szombathelyi fiatal mutatkozhat majd be a világ legerősebb bajnokságának számító NB I-ben.

Az SZKKA az ország top 5 utánpótlásműhelye közé tartozik és biztos vagyok benne, hogy jó néhány fiatal tehetségünk oda fog kerülni a felnőtt keretbe. Ehhez arra van szükség, hogy a saját korosztályukba kiváló teljesítményt nyújtsanak, felvegyék a harcot a többiekkel. Az NB I/B-s bajnokságban hozzá kell edződniük a felnőtt kézilabdához. Egész más ifi korosztályban játszani és egész más felnőttek ellen játszani. Ezt is meg kell szoknia a fiataloknak, hogy felnőttekkel kell felvenni a harcot. Az NB I/B-s felnőtt bajnokság erre tökéletes lehetőség az ificsapatunk számára. Az SZKKA-nál nagyon jól fel van építve a rendszer, hiszen szeretnénk egy NB II-es csapatot is indítani, hogy a játékosoknak megfelelő szinten mindenki lehetőséget kapjon a felnőttek között. Ezért is kiváló a szisztéma, amit a klubvezetés próbál felépíteni. Az edzői stáb egyébként kiegészült új szakemberekkel, akik szintén magas színvonalon tudnak dolgozni a gyerekekkel.

Az elmúlt időszakban közel 80 tehetség érkezett az SZKKA-hoz a szomszédos egyesületekből, városokból. Ez azt jelenti, hogy egyre vonzóbb az akadémiánk?

- Nem csak a gyerekek, a szülők is látják, hogy az SZKKA-nál milyen komoly munka folyik. Úgy gondolom, hogy ezért is választották azt, hogy a gyerekek idejöjjenek hozzánk. Nem titok, hogy a szakosztály megszűnése miatt a Haladásból is rengeteg gyereket átvettünk, hiszen kötelességünknek éreztük, hogy a szombathelyi fiatalok megfelelő helyen legyenek. Ez nagyon fontos tényező de egyben nagy feladat is, mert óriási gondot okoz, hogy egyszerűen nincs elég terem, amit használni tudunk. Előfordul az, hogy egy-egy csapatnak félpályán kell edzenie, hogy mindenki be tudjon jutni a terembe. Nagy nehézséggel küzdünk a teremhiány miatt. Most az a legfőbb feladat, hogy ezt megoldjuk és sikerüljön annyi termet összeszedni, hogy egy korosztálynak megfelelő munkát tudjunk elvégezni. Mindezt magas színvonalon, hiszen az a cél, hogy minél magasabb színvonalon tudjunk edzéseket tartani – nyilatkozta honlapunknak Gódor Mihály szakmai igazgató.

Klubunk reméli, hogy a közeljövőben megoldódnak, és nem továbbfokozódnak a teremgondok.