Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

„Az, hogy ide igazoltam életem egyik legjobb döntésének bizonyult”

Tóth Antónia boldog, hogy az SZKKA játékosa lehet. A Győrben eltöltött évek után visszanyerte a hitét és önbizalmát, ősztől pedig akár még valóra is válhat a nagy álma.
„Az, hogy ide igazoltam életem egyik legjobb döntésének bizonyult”

Tóth Antónia egy évvel ezelőtt igazolt a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia együtteséhez. Ez azért is nagy szó, mert az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO KC utánpótlás csapatát hagyta ott az SZKKA kedvéért.

A 18 éves játékos az elmúlt szezonban megkapta a lehetőséget az ifjúsági első osztályban és a felnőtt NB I/B-ben is, mindkét helyen élt a lehetőséggel, mindkét gárda alapembere volt. Töretlen fejlődésének köszönhetően ősztől már a felnőtt csapat keretének is tagja lesz.

A sport mellett a tanulmányaira is nagy hangsúlyt fektet, a város egyik elit iskolájának, a Nagy Lajos Gimnáziumnak a végzős diákjaként a napokban érettségizett, és mint honlapunknak elmondta, a jövőt is Szombathelyen képzeli el.


Úgy gondolom, hogy jelen helyzetben a körülményekhez képest sikerült a maximumot kihozni magamból. Nagyon izgultam az elején, de próbáltam úgy felfogni, mintha egy meccs végjátékban lennék, ahol nyugodtnak kell maradni és nem szabad elizgulni. Voltak feladatok, amik könnyebben, nehezebben mentek, de összességében jól sikerült. Számomra a matek volt a legnehezebb. Próbáltam tisztességesen felkészülni, sokat gyakoroltam az elmúlt évek érettségi feladatait – kezdte a legaktuálisabb témával Tóth Antónia. – Szeretnék továbbtanulni az egyetemen, itt Szombathelyen, sport és rekreációszervező szakot jelöltem meg.

Na, de vissza a kézilabda pályára.

– Tíz évvel ezelőtt, egy borsodi kis faluban kezdtem kézilabdázni, Farkas Kornélia kezei alatt, ő tanította meg nekem a sportág alapjait. Egy örökmozgó kislány voltam, a szüleim elvittek egy edzésre, ez volt az egyetlen dolog, ami le tudott kötni. Az első pillanattól kezdve mindennap azt vártam, hogy iskola után mehessek edzeni. Sokáig Görbicz Anita volt a példaképem, de akire igazán felnézek, a nagymamám és az anyukám. Számomra ők a legnagyobb motiváció.


Tóth Antónia akcióban

Görbicz Anita neve sem véletlen, hiszen a borsodi kis falu után az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO KC utánpótlás-csapataiban szerepelt, ahonnan aztán tavaly szeptemberben a vasi megyeszékhelyre vezetett az útja.

– A tavalyi szezon után Pődör Zoltán megkeresett, és szinte azonnal igent mondtam. Szeretettel fogadtak a csapatban és ez megkönnyítette a beilleszkedésemet. Nagyon jó közösséget alkotunk, mindig együtt-egymásért küzdünk. Természetesen nem mehetek el szó nélkül a fantasztikus szurkolóink mellett, akik mindig mellettünk álltak és segítettek minket. Emlékszem, az egyik meccs előtt kaptunk egy levelet tőlünk, az egész csapatnak hatalmas erőt adott. Boldog vagyok, hogy itt lehetek! Az, hogy ide igazoltam életem egyik legjobb döntésének bizonyult, első perctől fogva érzem a bizalmat és azt, hogy számítanak rám, ez nagyon fontos számomra! Az SZKKA igazán megbecsüli a játékosait! A legnagyobb hatást rám eddigi edzőim közül Pődör Zoltánt tette. A Győrben eltöltött évek után visszahozta az önbizalmamat, hitet saját magamban, és megtanította, hogy soha nem szabad feladni, még az utolsó másodpercben sem!

És hogy milyen volt az első SZKKA-s szezonja? Az ifjúsági I. osztályban 17 mérkőzésen 69, az NB I/B-ben a felnőttek között pedig 16 bajnokin 36 gólig jutott az irányító-lövő játékos.

– Nagyon örülök a sok játéklehetőségnek, igyekeztem teljesítményemmel meghálálni a bizalmat. Sajnos a csapatnak és nekem sem jöttek össze a dolgok ősszel, de együtt kimásztunk a gödörből, és hazai pályán és idegenben győztünk nagyobb csapatok ellen. Nagyon sajnálom, hogy így ért véget az idei bajnokság, hiszen meccsről meccsre egyre jobban teljesítettük, most éreztem magam a legjobb formában, szerettem volna bizonyítani.



Ősztől akár már az NB I-ben is pályára léphet

A következő szezon egy újabb mérföldkő lehet Tóth Antónia pályafutásában, ugyanis ősztől már a felnőtt keret tagja is lesz.

– Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, megtisztelő érzés lesz a felnőtt csapat tagjának lenni. Lépésről lépésre szeretnék haladni, már a kispadra leülni is hatalmas dolog nekem ilyen profi játékosok között. Minden játékperc egy ajándék lesz számomra, minden tőlem telhetőt meg fogok tenni annak érdekében, hogy pályára léphessek. Valóra válhat az álmom!