Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Bejelentés: Hét új játékossal erősítettünk

Az eddigi érkezők között visszatérőket, fiatal tehetségeket és légiósokat is bejelentettünk.
Bejelentés: Hét új játékossal erősítettünk

Szombaton délután sajtótájékoztatón mutattuk be hivatalosan a nyáron szerződtetett új igazolásainkat. Kijelenthetjük, hogy átalakuló kerettel vágunk neki a 2022/23-as NB I/B-s bajnokságnak: eddig hét játékos érkezett a nyáron.

Az érkezők között köszönhettünk két nagy visszatérőt, akiket már jól ismernek szurkolóink: Varga Nikolett 2018 és 2021 között erősítette csapatunkat. Igazi közönségkedvencként tagja volt az NB I-be feljutó gárdánknak. A rutinos jobbszélső egyéves kozármislenyi kitérő után tért vissza Szombathelyre. A másik visszatérőnk az a Kulcsár Dorottya, aki évekig utánpótlásunkban szerepelt, majd mutatkozott be fiatalon az NB I-be. A 20 éves játékos szintén egy év után tér vissza, az előző idényt a Szent István SE-nél töltötte.

További érkezőnk a hosszú évekig Budaörsön kézilabdázó, balszélsőként bevethető Kiskartali Zsófia. A 27 éves, korábbi junior válogatott szélső az előző idényben az NB I/B-s Csurgóban szerepelt, de a korábban a Budaörs színeiben az NB I-ben is pályára lépett. Szintén a balszélre egy fiatal tehetséget is szerződtettünk: a 2002-es születésű Balogh Petra 2018 óta játszott Vácon, ahol be is mutatkozott az NB I-ben, korábban Kisvárdán kézilabdázott. Kapus posztra is fiatal játékossal erősítettünk Fritz Noémi személyében. A 2003-ban született hálóőr előbb Érden, majd az MTK-nál nevelkedett, mielőtt 2019-ben Mosonmagyaróvárra igazolt. Az elmúlt két szezonban kölcsönben szerepelt a Tempo csapatánál, stabilan védett az NB I/B-ben.

Két új légióssal is megerősítettük keretünket: A 27 éves észak-macedón Elena Livrinikj átlövő posztra érkezett. Hosszú ideig szülővárosában, Szkopjéban a WHC Metalurg együttesében szerepelt, az előző idényt a román élvonalbeli SCM Gloria Buzau csapatánál töltötte, pályára lépett az EHF Európa Ligában is. A 21 éves, 187 centis montenegrói Milica Raicevic, szintén átlövő poszton szerepel. A fiatal tehetség rendszeresen szerepelt a montenegrói utánpótlás-válogatottakban. A podgoricai születésű játékos az elmúlt két szezont a szerb Zork Jagodina csapatánál töltötte.

A sajtóeseményen a játékosok bemutatása után az SZKKA tiszteletbeli elnöke, Dr. Hende Csaba beszélt az átigazolási időszakról.

- Ahogy látják is, próbáltunk fiatal magyar tehetségekkel erősíteni, de a klubunk jövője, valamint utánpótlásunk helyben tartása és védelme miatt szükség volt légiósok igazolására is. Az évek óta nálunk játszó meghatározó magyar játékosok nem túl sportszerűen az átigazolási időszak utolsó pillanataiban jelezték, hogy aláírtak más klubhoz. Ebben az időszakban már nem lehetett több olyan minőségű magyar játékost találni, akivel biztosan megoldottuk volna a visszajutást az első osztályba. Megpróbáltunk a légiósoknál is vegyesen igazolni: egy fiatal volt junior válogatott, illetve egy rutinosabb, meghatározó játékost. Így kompenzáljuk a Szombathelyen maradt fiatal csapatunk ütőképességét. Legfontosabb értékeink a szombathelyi fiatalok, és szeretnénk, hogy minél tovább szülővárosunk védőhálójában tudjanak fejlődni, amíg ki nem növik a klubunkat. Szombathelyen és a környező településeken nagyon népszerű a női kézilabda, sokan választják ezt a sportágat. Ezeknek a gyerekeknek kell jövőkép, hiszen a célunk, az életút-modellünk segítségével - együttműködve a Nagy Lajos Gimnáziummal és az ELTE-vel – minél tovább itt tartsuk őket és a helyi fiatalok itt váljanak diplomás élsportolóvá. Ennek a célnak rendelünk alá mindent és egyértelműen a visszajutás a fő célunk Ehhez kívánok sok sikert az egész csapatnak és az SZKKA közösségének – mondta el tiszteletbeli elnökünk, Dr. Hende Csaba.

Szombathely városának képviseletében Dr. Horváth Attila mondta el, mit vár a csapattól, a klubtól az előttünk álló idényben.

Szombathely városa nagyon szereti a sportot, nagyon szereti a kézilabdát is és remélem, hogy új játékosaink is meg fogják szeretni ezt a várost, ami reményeink szerint minél több sikert elérve, minél tovább lesz az otthonuk. A város évek óta a csapat mögött áll és ez a jövőben sem fog változni. Remélem, hogy minél hamarabb visszajut a csapat az NB I-be, hiszen fontos, hogy Szombathelynek élvonalbeli kézicsapata legyen – így Dr. Horváth Attila alpolgármester.

Pődör Zoltán, a Szombathelyi KKA ügyvezetője, felnőtt csapatunk vezetőedzője az új keretről és az idei célkitűzésekről beszélt.

Egyértelmű célunk volt egy olyan csapat összerakása, ami nem csak feljut, hanem a reményeink szerinti következő NB I-es szezonra együtt is marad. Olyan csapatot építünk, amely több évig együtt tud dolgozni és ennek az alapjait szeretnénk lerakni az előttünk álló idényben. Mi már az NB I-re szeretnénk felkészíteni a játékosokat. Nem kevés érkezőnk van, a legfontosabb, hogy csapattá gyúrjuk a játékosokat. Szeretnénk, hogy ha visszajutunk az NB I-be, akkor ne a kiesésen, hanem azon gondolkodjunk, hogy meg tudunk ragadni a középmezőnyben. Az NB I/B-s szezon előtt is az volt a célunk, hogy olyan keretet rakjunk össze, akik majd az NB I-ben középcsapatként tudnak eredményeket elérni – nyilatkozta Pődör Zoltán.

Az érkezők mellett persze távozóink is voltak a nyáron: Csire Fanni, Horváth Petra, Szekerczés Luca, Lilia Gorilszka, Katarina Tomasevics, Katarina Stosics és Cristina Gheorghe már nem az SZKKA játékosa, Virág Noémi pedig már csak utánpótlás-edzőként folytatja klubunknál.