Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Folyamatos fejlődés, reform az utánpótlás-képzésben

Lengyák György atlétika mesteredző segítségével már a legkisebb kortól szeretnénk az atletikus képességek fejlesztésére helyezni a hangsúlyt.
Folyamatos fejlődés, reform az utánpótlás-képzésben

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia utánpótlás-nevelő bázisként természetesen folyamatosan a fejlődésre, az újításra és az előrelépésre törekszik. Ennek is a következménye, hogy egy új irányvonal felé lépve a következő évekre megreformáljuk az utánpótlás képzési rendszerünket a klubon belül, az újítás pedig az atlétika és a kézilabda kapcsolatán alapszik. Legfőbb célunk, hogy az atletikus képességek fejlesztésével csúcskézilabdázókat neveljünk az NB I-be.

A klubon belüli újítás három fő fázisból tevődik össze:

  • 10 éves korig az atlétikai alapok lerakása. A futás, az ugrás, a dobás, az alapmozgások elsajátítása
  • 10-14 éves korig labdás atlétika kialakítása, az atlétikai képességek továbbfejlesztése a kézilabdával történő futással, ugrással, dobással
  • 15 éves kor felett egyéni csúcsképzés, az alapok továbbfejlesztése

Természetesen ez egy óriási feladat, ezért örömmel jelenthetjük be, hogy egy új megállapodásnak köszönhetően ebben a reformban a magyar atlétika meghatározó alakja, Szombathely atlétika mesteredzője, Lengyák György fogja segíteni klubunkat. A 71 éves szakember feladatai a tananyag és az edzéstervek kialakítása, az ezekhez szükséges felmérések elvégzése és természetesen az ellenőrzés is.

Nagy öröm számunkra, hogy ismét együtt dolgozhatunk Lengyák Györggyel. Több mint tízéves az ismeretségünk és mindig nagyra becsültem a munkáját. Bízom benne, hogy a segítségével még mélyebbre tudunk hatolni az atlétika és a kézilabda kapcsolatában, és ezeknek a képességeknek is a fejlesztésével komplex játékosokat tudunk adni a szombathelyi kézilabdának és a magyar NB I-nek – mondta a megállapodásról az SZKKA ügyvezető-elnöke, Pődör Zoltán.

További remek hír, hogy a közös munka már el is kezdődött. Lengyák György az ifjúsági csapatunknál már elkezdte a futó felméréséket.

- Örömmel tettem eleget Pődör úr felkérésének, hogy atlétikus képzést vigyek a kézilabdába. Nagyon régen kézilabdázóként kezdtem, ezért nem áll távol tőlem, hogy segítsek a kézilabdában. Ahogy figyelem a sportágat, azt vettem észre, picit lemaradtunk a világtól az atletikus képességekben a kézilabdán belül. A futótechnikán, az elugrások és a dobás technikájában is tudok segíteni, ezeket az alapmozgásokat is meg kell tanítani a gyerekeknek. Akkor lesz valakiből jó kézilabdázó, ha megkapja a szükséges atletikus képességeket, ebben próbálok majd segíteni – nyilatkozta Lengyák György.

Íme galériánk a felmérésekről, az utánpótlás-képzés megreformálásáról pedig rövidesen további interjúkat, riportokat is mutatunk!