Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Koperben lett igazi szélső

Bemutatjuk Pham Lien Esztert.
Koperben lett igazi szélső

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia 14 éves balszélsőjének, Pham Lien Eszternek minden adottsága megvan ahhoz ,hogy nagyon magas szintre eljusson. A mögöttünk hagyott szezonban tizenhét serdülő (56 gól)-, nyolc Veszprém megyei (30 gól)- és egy ifjúsági (1 gól) első osztályú mérkőzésen lépett pályára. Utóbbi korosztályban akár még többször is lehetőséget kaphatott volna, ha nem szól közbe a járványhelyzet. Mintapélda lehet tehát a többiek előtt, hogy van esély az előbbre lépésre.

Édesapám vietnámi, édesanyám magyar. Szüleim az egyetem utolsó éveiben ismerkedtek meg, egy közös ismerős által. Anyukám szombathelyi, emiatt döntöttek úgy, hogy ide költöznek. A testvéreim és én is már ide születtünk. A nővérem kicsi kora óta Szombathelyen kézilabdázott, mióta az eszemet tudom, a családdal az ő meccseire jártunk, így nem volt kérdés, hogy én is azt szerettem volna sportolni. Ő zongorázott, emiatt én is elkezdtem hangszeren játszani, igaz, az korántsem volt annyira hozzám való, mint a kézi. Kisebb voltam, és úgy éreztem, kevés a szabadidőm, így a zenéről mondtam le. Bár amióta otthon vagyunk, azóta sokszor leültem, egy kis nosztalgia miatt a zongora elé – mondta honlapunknak Pham Lien Eszter.

A családi vonal tehát meghatározó volt minden téren.

– Példaképem nem igazán volt, soha sem vallottam be, de legbelül, talán mindig a nőveremre szerettem volna hasonlítani. Szeretek az SZKKA-nál kézilabdázni, teljes részét képzi a hétköznapjaimnak. Úgy érzem, a közösség nagyon jó, pedig év elején kicsit át lettünk alakítva. Az edzések általában vidám hangulatban történnek, de mindig komolyan vesszük a feladatainkat.

Pham Lien Eszter

Edzője, Vers Ákos azt mondta róla, hogy egy évvel ezelőtt, a koperi nemzetközi tornán lett belőle „igazi szélső”, azóta pedig töretlen a fejlődése. De mi történt Szlovéniában pontosan?

Valóban, ha mondanom kellene egy ilyen eseményt, ami kicsit áttörő volt a játékomban, az Koper lenne. Talán ott volt először olyan, hogy nagyon szükség volt a szélsőkre, mert a belső védelem igazán erős, és összeszokott volt, de természetesen nem egy torna változtatta meg az egész folyamatot.

A serdülő első osztály mellett a Veszprém megyei bajnokságban is jeleskedett a Student Comfort csapatával, sőt már lehetőséget kapott az ifjúsági első osztályban is.

– Nagyon örültem, hogy ebben a szezonban ennyi bajnokságban kipróbálhattam magam. Próbáltam meghálálni a bizalmat, igaz voltak hullámvölgyek, de úgy érzem, a végére nagyjából összejött az, amit kitűztem magam elé.

A sorozatterheléssel nincs probléma, de vajon mennyire nehéz összeegyeztetni a tanulást és a szabadidőt a kézilabdával?

– Nekem a tanulás nagyon fontos és a szüleim is nagyon komolyan veszik ezt. Persze nem mindig egyszerű a kettő egyszerre, de egyelőre nem érzem úgy, hogy ne tudnék ezzel megbirkózni. Nem nagyon szoktam az iskolában erre hivatkozni, persze az esetleges hiányzásaim a tanároknak is feltűnnek és a pótlás sem egyszerű, de eddig nem volt semmi gondzárta szavait a Bolyai iskola diákja, Pham Lien Eszter, aki azt is hozzátette, egyelőre nem tűzött ki maga elé hosszú távú célt, ameddig szeret kézilabdázni és van is lehetősége, szeretne stabil ember lenni Szombathelyen.