Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Marosán György: Óriási sikert jelent a bennmaradás

Az SZKKA vezetőedzője értékelte a 2020/21-es bajnoki szezont.
Marosán György: Óriási sikert jelent a bennmaradás

A 2020/2021-es szezon befejezése után Hungast Szombathelyi KKA NB I-es csapatának vezetőedzője, Marosán György értékelte a klubhonlapnak a mögöttünk álló idényt, amely végül egy nagy hajrának köszönhetően bennmaradással végződött.

- Már említetted, hogy szakmailag nehéz lenne értékelni a szezon. Összességében hogyan tekintesz vissza a mögöttünk álló idényre így egy hét távlatából?

- Leginkább nagyon büszkén – kezdte Marosán György. - Elképesztő kihívást jelentett a Covid miatt kialakult helyzetekre való reagálás. Egész szezonunkban végig követett minket a balszerencse, és ezzel együtt 13 pontot szereztünk, ez egy hihetetlenül nagy siker. Ha belegondolunk abba, hogy az előző szezonban 14 pontot szereztünk - bár az egy félbeszakadt szezon volt, amely mérkőzések elmaradtak, azokon egytől eltekintve nem volt reális esélyünk a pontszerzésre - addig az idei szezonban egy a tavalyihoz képest gyengült kerettel 13 pontot. 

- Az ismert körülményeket, nehézségeket tekintve mekkora siker számodra az idei bennmaradás?

- Óriási sikert jelent – szögezte le a tréner. - Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy az ismert körülményekkel együtt is első osztályú csapata maradjon Szombathelynek. Fontos ez annak a több száz nálunk kézilabdázó gyereknek, akiknek így biztosítottuk továbbra is a jövőképet, a motivációjukat. Mellettük a szurkolóknak, hogy jövőre is a legmagasabb szinten folyó mérkőzéseken szórakozhatnak, valamint a városnak, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságában építhetjük tovább Szombathely városának sportbrandjét. Ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy hálámat fejezzem ki szurkolóinknak, akik kitartottak mellettünk és támogattak minket, nagyok sok energiát merítettem én személy szerint is illetve az egész csapat is belőlük. Természetesen voltak, akik nem hittek bennünk, vagy olyanok, akik edzőváltást követeltek egyik héten, majd két hét múlva üzenetben gratuláltak a fantasztikus sikerhez. Örülök, hogy nekik is örömet okozhattunk. A bennmaradás mellett egy másik célt is teljesítettünk ebben az évben is, ami mint mindig a fiatalok beépítése felépítése klubunknál. Pődör Rebeka erre az idényre már markánsan megmutatta, hogy felnőtt szinten is képes kiemelkedő teljesítményre és csapatunk egyik vezéregyénisége lett, valamint Wald Kíra is szinte teljes mérkőzéseket játszott végig, összességében jó teljesítményt nyújtott fiatal kora ellenére. Mellettük a felnőtt másodosztályban kiválóan szereplő ifi csapatból a legtöbb lehetőséget Pődör Blanka kapta, aki nem egy meccsen komoly szerepet kapott, és legtöbbször élt a bizalommal, nagy jövő áll előtte. Mellette Forgács Viktória sem szeppent meg az adódó lehetőségtől, ő is jelentős játékpercet töltött a pályán ebben az idényben.

- Edzőként volt valaha ilyen nehéz szezonod?

- Általában az olyan feladatok találtak meg eddigi pályafutásom alatt, amelyekre mindig kijelenthető volt, hogy nehéz. Szeretem a kihívásokat, szeretem a nehéz feladatokat. Azonban ebben a szezonban nem az volt a gond, hogy nehéz egy feladat, hanem a kiszámíthatatlanság okozott problémát.

- Kijelenthetjük, hogy a 2021-es év elején nagyon mélyen volt a csapat, a lányoknak hosszú hónapokig nem volt sikerélményük. Miként tudtad tartani bennük a lelket?

- Ennek a szakmának, amit edzőségnek hívunk, legalább a 60-65 százalékát a pedagógia-pszichológia teszi ki. Most ebben a szezonban ez hatványozottan igaz volt, a megszokottnál is nagyobb energiákat kellett összpontosítani arra, hogy egy pillanatra se veszítsük el a hitünket és fókuszunkat a céljainkról.

- A legjobbkor jött a szezonvégi feltámadás, hatalmasat hajrázott a csapat. Mi történt az idény végére, mi volt a siker kulcsa?

- A sorsolásunk pikánsra sikeredett, hiszen azok a meccsek maradtak a végjátékra, ahol nekünk reális esélyünk lehet a pontszerzésekre. Azonban nehezítette a helyzetet, hogy hatványozottabb lett a tétje ezeknek a mérkőzéseknek így, hogy nem hibázhattunk a végén. Ami kiemelendő, hogy az utolsó hét hétben tudtunk teljes kerettel edzeni, játszani. Korábban ilyen júliusban volt, valamint majdnem ilyen novemberben. November és április eleje között nem volt olyan, hogy mindenki egészséges legyen. A siker kulcsa, mint ahogy máskor sincs máshogy, most is a munka volt. Tudtunk dolgozni és meglett az eredménye.

- Mit tervezel a szünetre, a pihenőre?

- Mindenképpen sok időt szeretnék szeretteimmel tölteni, hazalátogatok Battonyára, valamint Szegeden és Kecskeméten is biztosan jó pár napot el fogok tölteni. Valószínűleg pár nap tengerparti pihenés is bele fog férni a programba, de pontos programtervem még nincsen. Egy biztos, lesz mit kipihenni és lesz mire rápihenni – zárta szavait Marosán György.