Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Marosán György: túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a bajnokság meglepetéscsapata voltunk

„Lehet, hogy papíron törölték az egészet és nem hirdettek végeredményt, de azért az emlékezetünkből nem tudjuk kitörölni ezt a fantasztikus szezont.”
Marosán György: túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a bajnokság meglepetéscsapata voltunk

A jövőt tekintve még sok a bizonytalanság, egyelőre nem tudni, mikor indulhat el az új évad, az azonban egészen biztos, hogy az SZKKA ősztől is a világ legerősebb bajnokságában, az NB I-ben fog indulni, mint ahogy az is, hogy teszi mindezt Marosán Györggyel a kispadon.

A holtszezon kellős közepén a sikeredzővel beszélgettünk. Természetesen először arra voltunk kíváncsiak, mit szólt ahhoz, hogy a koronavírus-helyzet miatt idő előtt vége lett a szezonnak.

- Nagyjából hasonló érzéseink lehettek, mint amikor az ember a bálban felkéri a legjobb csajt, a bálkirálynőt táncolni, de amikor a parkettre lépnek, felkapcsolják a világítást, és vége a bálnak. Úgy gondolom, elég biztonságos pozícióban voltunk, talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a bajnokság meglepetéscsapata voltunk, bőven a célok fölött teljesítettünk, most jött volna a hab a tortára... Természetesen elég rossz, hogy így ért véget a szezonunk, de sajnos azt kell, hogy mondjam, kétség sem férhet hozzá, hogy jogos döntés született, hiszen az egészség a legfontosabb. Lehet, hogy papíron törölték az egészet és nem hirdettek végeredményt, de azért az emlékezetünkből nem tudjuk kitörölni ezt a fantasztikus szezont. Nagyon nagy szakmai sikert értünk el feljutó, újjáalakuló csapatként. Sokan nem is gondolták volna, hogy sikerre vezet majd ennyi fiatal, saját nevelésű játékossal, de mi igenis megmutattuk, hogy képesek vagyunk rá.

- Akkor úgy érzi, ha normális keretek között ért volna véget a szezon, akkor is meglett volna a bennmaradás?

- Nyilván a matematikában és a sportban bármi megtörténhet, de én nem ezt nézem. Szerintem reálisan nem az volt a kérdés, hogy bennmaradunk-e vagy sem, hanem hogy a 9-12. hely melyikét tudjuk megszerezni. A kieső pozícióban lévő Békéscsabának 5 pontja volt a lefújáskor, nekünk 13, tehát majdnem háromszor annyi. Nagyon nagy csodáknak kellett volna történnie ahhoz, hogy a vonal alá csússzunk. Az sokkal kisebb csoda lett volna, hogy a 10. helyett a 9. pozícióban zárjunk, de természetesen nem vagyunk elégedetlenek, ez az egész így is is csodás volt.

- Mivel tölti mostanában a kényszerből meghosszabbodott szabadidejét?

- Általában az embernek alig jut bármire ideje a versenyszezonban, edzések, elemzések és az ellenfelek feltérképezése mellett. Ezeket a heteket, hónapokat, amik most az ölünkbe pottyantak, meg kell becsülni. Most van lehetőségem a nyelvtudásom fejlesztésére, tudok foglalkozni a sporttudományokkal, folyamatosan képzem magam, illetve természetesen olyan dolgokra is szakítok időt, amik nem feltétlenül kapcsolódnak a sporthoz. A játékosok stresszmentes közegben tudnak technikailag a legjobban fejlődni, így van ez nyilván az edzőkkel is. Egyelőre edzéstervet még nem tudok készíteni, mert nem tudjuk, mikor kezdődik a felkészülés, de azért elég sokat foglalkozom már a jövő évi csapattal.


"Fantasztikus szurkolótáborunk nélkül biztosan nem lett volna 13 pontunk"

- Ha már szóba került a jövő: milyen csapatunk lesz a következő szezonban?

- A vírushelyzet okozta recessziók miatt sok helyről lehet hallani, hogy fiatalokra épülő csapatban gondolkodnak. Nálunk nem változik a helyzet, hiszen eddig is ez volt a koncepciónk. A stabil bennmaradásunk mellett legalább annyira büszke vagyok arra, hogy két fiatal, saját nevelésű játékosunk, Csire Fanni és Pődör Rebeka a támadásaink 80 %-ban részt vett, komoly játékidővel. Fiatalokra építünk, de nem csak fiatalokra, hiszen ha meg akarom tanítani a gyerekemet úszni, nem dobálom bele rögtön a mélyvízbe. Szép fokozatosan, tudatosan fel kell építeni őket, és szükségük van mankóra is, amit az idősebb, rutinosabb társaik biztosíthatnak. Az elmúlt szezonunk remek visszaigazolás volt, hiszen azt bizonyította, hogy eredményes volt az elgondolásunk, ezt szeretnénk tovább vinni a jövőre is.

- Talán korai még erről beszélni, de jövőre is a bennmaradás lesz a csapat célja, vagy időközben megjött az étvágy?

- Nagyon nagy hiba lenne, ha most nem kezelnénk helyén ezt az eredményt. Csodálatosan nagy siker, amit elértünk, de ez nem természetes. Amikor van egy kiugró sportteljesítmény, sokan hibát követnek el azzal, hogy utána alapelvárásként tekintenek rá. Úgy gondolom, egyelőre nem beszélhetünk másról, csak a bennmaradásról, az a realitás, főleg úgy, hogy nem látjuk még a többi csapatot. Alapvetően optimista ember vagyok, de ha tavaly ilyenkor valaki azt mondta volna, hogy hét fordulóval a vége előtt van tizenhárom pontunk, azonnal elfogadtam volna. Természetesen minden meccset meg akarunk nyerni, az a célunk, de egyelőre a realitás az, hogy a vonalat húzzák meg alattunk. - Nagyon nagy hiba lenne, ha most nem kezelnénk helyén ezt az eredményt. Csodálatosan nagy siker, amit elértünk, de ez nem természetes. Amikor van egy kiugró sportteljesítmény, sokan hibát követnek el azzal, hogy utána alapelvárásként tekintenek rá. Úgy gondolom, egyelőre nem beszélhetünk másról, csak a bennmaradásról, az a realitás, főleg úgy, hogy nem látjuk még a többi csapatot. Alapvetően optimista ember vagyok, de ha tavaly ilyenkor valaki azt mondta volna, hogy hét fordulóval a vége előtt van tizenhárom pontunk, azonnal elfogadtam volna. Természetesen minden meccset meg akarunk nyerni, az a célunk, de egyelőre a realitás az, hogy a vonalat húzzák meg alattunk.
Végezetül annyit még szeretnék elmondani, hogy ez a sikeres szezon nem működött volna csak a játékosokkal, a stábbal és a klubvezetővel. Kellett hozzá fantasztikus szurkolótáborunk is, nélkülük biztosan nem lett volna 13 pontunk. Szeretném, ha mindenki a magáénak érezné ezt a sikert, mert tényleg mindenki hozzátette a magáét.