Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Mi továbbra is a tiszta játék, fair play hívei vagyunk

A csurgói klub rendkívül sportszerűtlen döntésének hátteréről...
Mi továbbra is a tiszta játék, fair play hívei vagyunk

Rendkívül nehéz és megterhelő hétvégén van túl a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia. NB I-es csapatunk vasárnap éles meccset játszott a nemzetközi kupában is edződő váciakkal. A találkozó eredetileg szombatra volt kiírva, ám mivel csak vasárnapra kaptunk szabad termet a Haladás Sportkomplexumba, így át kellett jelentenünk a hét utolsó napjára a bajnokit. Ezt annak rendje és módja szerint, időben megtettük, és erről a szabályok és az MKSZ előírása alapján értesítettük is a szövetséget és ellenfelünket.

Akkor azonban még nem számoltunk, nem is számolhattunk
azzal, hogy az NB I/B-ben szereplő U19-es együttesünk ellenfele, a Csurgó „meglovagolja” ezt a helyzetet. Március 4-én, szerdán kaptuk az értesítést, hogy „rátették” a másodosztályú bajnokit a felnőtt mérkőzésre, szombatról vasárnap 18 órára. A szabályok értelmében mi ez ellen már nem tehettünk semmit, bármennyire is furcsán hangzik, el kellett fogadnunk a döntést, aminek hátterében nyilván az áll, hogy soros ellenfelünk megijedt a bravúros Vasas-verésünk után, és így próbált meg sportszerűtlen előnyhöz jutni.

Így Pődör Zoltán lányai közül három játékos vasárnap nem lehetett ott az NB I-es keretben a Vác ellen.

Klubunk nem titkolt célja, hogy minél több helyi, saját nevelésű fiatalt adjunk az NB I-nek és kiváló játékosokat neveljünk a magyar kézilabdának. U19-es csapatunkat azért indítottuk el a másodosztályban, hogy a lányok hétről hétre erős ellenfelek ellen gyakorolhassanak, hogy később felkészülten állhassanak helyt a világ legerősebb bajnokságában.

Felvetődik a kérdés, hogy ennek így mi értelme van. A probléma alapvetően nem egy mérkőzés-átjelentéssel van, hiszen rajtunk kívülálló okok, csarnokprobléma miatt mi is kénytelenek voltunk korábban ehhez folyamodni, ám azt mi mindig időben jeleztük az ellenfél és a szövetség felé is. A csurgóiak húzását viszont
rendkívül sportszerűtlennek tartjuk, főleg egy olyan klub részéről, amelynek szlogenje a „bajnokokat nevelünk!”

Bízunk benne, hogy a jövőben nem ismétlődik meg hasonló szituáció, hiszen az nem csak klubunkat, hanem a magyar kézilabda jövőjét, utánpótlását is hátrányosan érinti.
Más sportágaknál erre már megtalálták a megoldást egy határidő kiszabásával.