Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Pődör Zoltán értékelte a 2020-as évet

Az SZKKA ügyvezető-elnöke a pandémiáról, az összefogásról és a 2021-es célokról is nyilatkozott.
Pődör Zoltán értékelte a 2020-as évet

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ügyvezető-elnöke, Pődör Zoltán értékelte a 2020-as év történéseit a hivatalos klubhonlapnak.

- Elég mozgalmas és tartalmas év van mögöttünk. Milyen volt a 2020-as esztendő az SZKKA számára?

- Sajnos egy előre nem látható esemény, a koronavírus-helyzet átírta az egész életünket, a kézilabdát is. Emiatt sportszakmailag nehéz is értékelni a 2020-as évet. Csonkán fejeződött be az előző idény, bár az biztos, hogy a pályán is kiharcoltuk volna az NB I-ben maradást, sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy újonc létünkre az idény egyik meglepetéscsapata voltunk, amely a középmezőnnyel is felvette a versenyt. Sajnos az új szezon sem hozott pozitív változást, elveszítettük a nézőket, akikért az egész kézilabdát játsszuk, a zárt kapus mérkőzések mellé pedig jött a karantén, illetve a mérkőzések folyamatos elhalasztása. Ettől függetlenül büszke vagyok arra, hogy klubunknál az egység megmaradt és töretlen, sőt talán, ha lehet ilyet mondani, csak még erősebbek lettünk a nehézségek idején.

- Miként élte, éli meg a pandémiás helyzetet az SZKKA?

- Eleinte mindenkinek nehéz volt, mert erre nem lehetett felkészülni. Igyekeztünk mindent megtenni, hogy játékosaink, illetve a klubnál dolgozó összes munkatársunk a lehető legnagyobb biztonságban tudja végezni a dolgát a mindennapokban. Amellett, hogy az alapvető óvintézkedéseket betartjuk, komoly és szigorú szabályok mentén élünk, mindenkivel együttműködünk, nemcsak a pályán, hanem azon kívül is.

- A nehéz helyzetben mutatkozik meg igazán, mennyire erős és egységes egy közösség. Márpedig az SZKKA-nál dolgozókat mindig is az összefogás és az egymás segítése jellemezte. Rengeteg jótékonysági akciót hirdetett meg az egyesület, amely mellé a szponzorok és a szurkolók is csatlakoztak. A teljesség igénye nélkül: ételcsomaggal látták el a mentőszolgálat dolgozóit, vitamincsomagot kaptak a pedagógusok, vagy éppen adományt gyűjtöttek a rászoruló gyermekeknek. Miért tartották ezt fontosnak?

- Mi nem pusztán csak a pandémiás helyzet miatt gondoltuk úgy, hogy segítünk, hiszen ezt már jóval korábban is megtettük az évek során. Most viszont úgy éreztük, mivel rengeteget köszönhetünk a frontvonalban dolgozóknak, nem győzünk nekik elég hálásak lenni, talán ezekkel az akcióinkkal meg tudjuk könnyíteni a munkájukat. Természetesen a kezdeményezéseinket a jövőben is folytatjuk, és nagyon büszke vagyok rá, hogy szponzoraink és szurkolóink is mellénk álltak a jó ügyben.

- Egészen elképesztő, hogy mekkora támogatottsággal bír a csapatunk. Rengeteg segítséget és szeretetet kapunk a lelátóról. Amíg lehettek nézők a mérkőzéseken, rendre zsúfolt telt ház előtt játszottunk, de a rendkívül szoros kapcsolat a zárt kapus mérkőzések után sem szakadt meg a játékosok és a szurkolók között, hiszen a legnagyobb közösségi médiában, a Facebookon is már több mint 12 ezer követőnk van. Mit üzenne a sportág iránt már kiéhezett szurkolóinknak? 

- Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ekkora bázissal rendelkezünk. Csak szuperlatívuszokban tudok róluk beszélni. Bár sajnos most nincsenek velünk fizikailag a mérkőzéseken, azért így is mindig megtalálják a módját annak, hogy támogatásukról biztosítsák a csapatot. Nélkülük nem lenne SZKKA, nélkülük nem érdemes kézilabdázni. Igyekeztünk őket is kárpótolni, nemrég új ajándéktárgyakkal rukkoltunk elő, amiknek hatalmas sikere volt. Sok erőt, jó egészséget és kitartást kívánok nekik, hiszem, hogy hamarosan újra találkozunk, és együtt pacsizhatunk a győztes mérkőzések után.

- Mit vár a következő, 2021-es évtől?

- A legfontosabb az egészség, továbbra is azt kérem, hogy mindenki vigyázzon magára. Egyszer minden rossz periódus véget ér, reméljük, hogy 2021-ben a lehető leghamarabb visszatér minden a régi kerékvágásba. Ami pedig a sportot illeti: céljaink nem változtak, szeretnénk továbbra is stabil bástyái lenni a világ egyik legerősebb bajnokságának, illetve minél több helyi fiatalt, tehetséget nevelni a magyar NB I-nek. Fontos még, hogy nem csak a kézilabdában, hanem az egész szombathelyi sportban összefogásra van szükség, hiszen a pandémia alatt és után is szükség lesz a helyi példaképekre, hogy újra tudjuk építeni Szombathely sportját. Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!