Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Rendkívüli bejelentés: Indul az új nemzetközi utánpótláskupa, a Danube Handball Cup

Klubunk, a Hypo, a Dunaszerdahely és az SKP Pozsony évek óta tartó baráti kapcsolata most egy új együttműködésben, egy nemzetközi utánpótlás kupasorozatban bontakozik ki.
Rendkívüli bejelentés: Indul az új nemzetközi utánpótláskupa, a Danube Handball Cup

Rendkívüli és egyben történelmi bejelentés miatt tartottunk sajtótájékoztatót a kedd esti, Hypo NOE elleni felkészülési mérkőzés előtt. A nagy médiaérdeklődés övezte sajtóeseményen Dr. Hende Csaba tiszteletbeli elnök, Pődör Zoltán ügyvezető és Pődör Rebeka csapatkapitány mellett a szlovák szövetség alelnöke, Kelecsényi Ernő, a HC DAC Dunaszerdahely képviseletében Brunczvik Tünde, a pozsonyi SKP Bratislava vezetője Orosz Lubomir, illetve az osztrák Hypo vezetője, Kovács Ferenc vett részt.

Az SZKKA ügyvezetője, Pődör Zoltán bejelentette, hogy a jelenlévő négy klub, a Szombathelyi KKA, az osztrák Hypo, valamint a szlovák HC DAC Dunaszerdahely és SKP Bratislava hosszú évekre visszanyúló baráti kapcsolata mostantól egy új együttműködésben, egy három országon átívelő nemzetközi utánpótlás kupasorozatban bontakozik ki.

A résztvevő egyesületek által elkeresztelt, saját logóval és arculattal rendelkező Danube Handball Cup (Duna Kupa) sorozatot négy korosztályban (U15, U13, U12, U10) indítják el a klubok és az első forduló várhatóan októberben kerül megrendezésre.

- A határon átnyúló utánpótlás kupasorozattal a legfőbb célunk, hogy minél több élményt nyújtsunk a gyerekeknek, és hogy a fiatal kézilabdázók megbecsülve érezzék magukat. Bízunk benne, hogy ilyen minőségi nemzetközi mérkőzésen olyan pozitív emlékekkel gazdagodnak, amivel végleg elkötelezik magukat a sportág mellett – fogalmazott Pődör Zoltán.

- Példaértékű és egy közép-európai barátság jele ez a három országot átölelő együttműködés, amely Szombathelyt felhelyezi az európai kézilabda térképre. Egyelőre csak egy pici zászlócskával, de reméljük, hogy az elvetett magból egy terebélyes fa nőhet. Sok sikert kívánok résztvevőknek – nyilatkozta az eseményen az SZKKA tiszteletbeli elnöke, Dr. Hende Csaba.

- Az elmúlt években rengeteg edzőmeccset játszottunk a Szombathely és a Dunaszerdahely csapataival és nagyon örültem, amikor Pődör Zoltán és Kelecsényi Ernő megkeresett ezzel az ötlettel. Még nagyobb kihívás a gyerekeknek, ha nem csak edzőmeccset játszanak, hanem igazi versenyszellemben léphetnek pályára. Egy ilyen sorozatban ráadásul fontos személyes kapcsolatok és barátságok is kialakulhatnak, úgyhogy üdvözlöm ezt az új nemzetközi kupát – mondta a Hypo vezetője, Kovács Ferenc.

- Mindig nagy csatákat vívtunk egymással az utánpótlástornákon és az edzőmeccseken. Nagyon örülünk, hogy csatlakozhatunk ehhez a kezdeményezéshez, hiszen lássuk be, a magyar kézilabda előrébb tart, mint a szlovák és ezáltal nagyon sokat tanulhatunk. Nagy lehetőség ez számunkra, hogy fejlődjenek a gyerekek és kimondottan örülök, hogy az utánpótlást helyeztük ezzel előtérbe és a gyerekek is megmutathatják magukat nemzetközi szinten, ez a szülőknek is nagy élmény lesz – fogalmazott a Dunaszerdahely képviseletében Brunczvik Tünde.

- Az utánpótlás-nevelés a mi klubfilozófiánk is, ezért is nagyon örültünk a felkérésnek. Kihívásnak tekintjük ezt a lehetőséget, abban a tekintetben is, hogy nem csak mérkőzéseket fogunk játszani, hanem az edzők együttműködése, kommunikációja is segíteni fogja mindhárom ország kézilabdájának a fejlődését – tolmácsolta Orosz Lubomir, a legnagyobb múltú szlovák klub, az SKP Bratislava vezetőjének szavait Kelecsényi Ernő, a szlovák szövetség alelnöke.

A sajtóesemény előtt a klubok képviselői egy baráti hangulatú megbeszélésen véglegesítették a kupasorozatot versenykiírását és a szakmai döntéseket, szabályokat. A négy korosztály csapatai három forduló alatt kétszer játszanak egymás ellen, majd az addigi eredmények alapján kerülnek megrendezésre a helyosztók, azaz a bronzmeccsek és a döntők Pozsonyban. A korábbi három játéknap megrendezésén a másik három klub osztozik majd.

A sajtótájékoztató zárásaként mint a Danube Cup „háziasszonya Pődör Rebeka ünnepélyes keretek között kisorsolta a fordulók párosításait. A játéknapok pontos időpontjait és azok helyszíneit szeptember végéig kell véglegesíteniük a résztvevőknek.