Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Robbanékonyság, gyorsaság, felugrás: Erőnléti edzőnk vezetésével rengeteget fejlődnek a játékosok

Robbanékonyság, gyorsaság, felugrás: Erőnléti edzőnk vezetésével rengeteget fejlődnek a játékosok

Július elején kezdte meg a felkészülést a 2022/23-as NB I/B-s bajnokságra a Szombathelyi KKA felnőtt csapata. Az alapozó időszak első szakaszában természetesen a fizikális felkészülésen, az állóképesség megszerzésén van a hangsúly, így ebben az időszakban még hangsúlyosabbá válik az erőnléti edző munkája. Kíváncsiak voltunk, hogy az SZKKA erőnléti edzője, a klubnál négy éve dolgozó Vincze Tamás hogyan látja eddig csapatunk felkészülését, szerinte hol tart a csapat az alapozásban.

Most kezdtem meg a negyedik évemet a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia kötelékében. Az első évben csak az ifi csapattal dolgoztam, majd két évig voltam a felnőtt csapat erőnléti edzője is az ifi mellett, immáron pedig három korosztálynál segítem az erőnléti felkészülést az alapozó és a versenyidőszakban is. Természetesen a felnőtt csapat élvez prioritást, hiszen a célunk az NB I-be való visszajutás. Jelenleg is zajlik a mintegy  nyolchetes alapozásunk, melyben a megfelelő tervezésnek köszönhetően pontosan ott tartunk, ahol jelenleg kell. Napi kettő edzéssel dolgozunk, melyekbe beletartoznak a konditermi-erőfejlesztő, regenerációs, gyógytorna és prevenció, nyújtás-mobilizálás, termi labdás edzések. A lányok túl vannak a “nehezén”, hiszen fokozatosan térünk át a több pihenőidővel rendelkező, de intenzívebb rövidebb edzésekre, ahol nagyobb szerep jut a maximális erő és robbanékonyság, illetve gyorsaság fejlesztésére, ami a modern kézilabdában ezen a szinten elengedhetetlen. Ezen felül a játékosok étkezését is figyelem, hiszen a megfelelő táplálkozás növelheti a teljesítményt és csökkentheti a sérülések kockázatát. Pillanatnyilag azon dolgozom, hogy szezonkezdésre mindenkinek a helyén legyen a megfelelő mennyiségű és minőségű “üzemanyag” bevitele az edzésekhez és meccsekhez viszonyítva.

Erőnléti edzőnk elárulta, az elmúlt két szezonban megnehezítette a munkáját, hogy az előző vezetőedzőnél a konditermi, erőnléti edzések látogatása fakultatív módon zajlott. Emiatt a csapat fizikális állapota nem volt megfelelő, ami meg is látszott a mérkőzéseken.

Örülök neki, hogy ismét Pődör Zoltán vezetőedzővel dolgozhatunk az újabb célok eléréséért, hiszen a korábbi tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy sikeres munkát végeztünk az ifjúsági korosztálynál. Ezt szeretnénk átültetni a felnőttekhez is, ezt a munkát el is kezdtük az év eleji edzőváltás óta. Az elmúlt két szezon során sajnos nem nyílt lehetőségem kihozni a lányokból a maximumot, ami a fizikális teljesítményt illeti. Ez alól persze kivételt képeznek azok a játékosok, akik éltek a „fakultatív kondi” lehetőségével, így az egyéni igényeket figyelembe véve tudtuk őket fejleszteni. A teljesség igénye nélkül Pődör Rebeka, Szmolek Apollónia és Szekerczés Luca  is rengeteget fejlődött az elmúlt szezonban ami az erőt, robbanékonyságot, gyorsaságot és a felugrás magasságát illeti. A fejlődésük nem csak nekik, de számomra is hozott sikerélményt és motivációt. Most a folytatásban is többnyire napi két edzéssel dolgozunk és a játékosok hozzáállását elnézve biztos vagyok benne, hogy a bajnoki rajtra és a szezon során is végig olyan fizikális állapotban lesz a csapat, amivel elérhetjük céljainkat – nyilatkozta az SZKKA erőnléti edzője, Vincze Tamás.

Játékosaink a Sylver Fitnesz és Wellness Stúdióban dolgoznak Vincze Tamás vezetésével