Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

„Szeretnék minél többet játszani az NB I-ben, természetesen itt, Szombathelyen”

Csire Fanninak azzal, hogy az SZKKA-val debütálhatott az NB I-ben, egy álma vált valóra. Saját nevelésű balszélsőnkkel a „karantén-szülinapról” is beszélgettünk.
„Szeretnék minél többet játszani az NB I-ben, természetesen itt, Szombathelyen”

Egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Beérett a sok kitartás és a kemény munka gyümölcse a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémiánál, a vasi megyeszékhelynek 44 év után újra lett NB I-es női kézilabdacsapata. Lányaink kiválóan helytálltak, hiszen az elmúlt évek legjobb újonc-teljesítményét produkálták. Hat győzelemmel, egy döntetlennel és tizenegy vereséggel álltunk a világ legerősebb bajnokságában, amikor a koronavírus-járvány elterjedése miatt véget ért a 2019/20-as szezon.

A csapathoz hasonlóan fiatal, saját nevelésű játékosunk, Csire Fanni is berobbant az élvonalba, mind a tizennyolc bajnokin lehetőséget kapott Marosán György vezetőedzőtől, kereken harminc góllal hálálta meg a bizalmat.

A születésnapját éppen ma ünneplő balszélsőnkkel beszélgettünk.

– Tizenhárom évvel ezelőtt kezdtem el kézilabdázni, kisebb családi ráhatás is volt az egészben, hiszen az unokatestvéreim már korábban itt játszottak, ők ajánlották, hogy próbáljam ki én is. Utólag mondhatom, hogy egyáltalán nem bántam meg a döntést, hiszen azzal, hogy szombathelyi játékosként Szombathelyen lehettem NB I-es játékos, egy álmom vált valóra – emlékezett vissza a kezdetekre Csire Fanni, aki egyébként első felnőtt mérkőzését 2015. február 10-én játszotta, az NB I-es Érd ellen, egy Magyar Kupa-találkozón.

De vajon miért jó az SZKKA-ban kézilabdázni?

– Nagyon jó közösséget alkotunk, mindenki segít mindenkinek, az egész egyesületről elmondható, hogy nagyon befogadó és barátságos társaság. Játékosként nem csak saját magunkra, az edzőinkre is bármiben számíthatunk, folyamatosan érezzük, hogy ott vannak mellettünk. Szerintem a csapatunk legnagyobb erőssége a kitartás, ezért is jöhetett össze a célunk, végig kitartottunk amellett, hogy mindenképpen NB I-esek szerettünk volna lenni. Ezt tartom az eddigi legnagyobb sikeremnek is eddigi pályafutásom során – folytatta szélsőnk, akitől azt is megtudtuk, hogy több kiváló edző kezei alatt dolgozott, de nevelőedzője, Debreczeni György volt rá a legnagyobb hatással.

,,Nagyon jó közösséget alkotunk''"Nagyon jó közösséget alkotunk"

A sors furcsa fintora, hogy klubunk történelmi szezonja az NB I-ben a koronavírus-járvány miatt idő előtt ért véget. Lányainkra azonban így sem lehetett panasz...

– Először is azt mindenképpen kiemelném, hogy felemelő érzés volt ilyen szurkolótáborral a hátunk mögött hétről hétre pályára lépni. Hazai pályán rendre telt ház előtt játszottunk – legyen szó Répcelakról, az Aréna Savariáról, vagy a Haladás Sportkomplexumról –, de idegenbe is mindig nagy számmal kísértek el minket fanatikus drukkereink. Amiatt nyilván csalódott voltam, hogy csonka szezonnal debütáltunk a legjobbak között, nem így szerettük volna befejezni az évet. Nagyon jó helyen álltunk a tabellán, és úgy érzem, ez még lehetett volna akár jobb is, hiszen még voltak olyan mérkőzéseink hátra, ahol pontokat tudtunk volna szerezni. Sajnálom, hogy így alakult, de bizonyítottuk mindenkinek, hogy helyünk van a világ egyik legerősebb bajnokságában. Megyünk tovább, jövőre is NB I-esek leszünk, akkor is meg fogjuk mutatni, mire vagyunk képesek! A céljaink nem változtak, ugyanúgy, ahogy idén is, szeretnénk majd jövőre is bennmaradni.

És ha már a jövő szóba került, kíváncsiak voltunk arra is, Csire Fanni mit tűzött ki személyes céljaként maga elé.

– Rövidtávon szeretnék minél többet fejlődni, úgy érzem, hogy erre itt az SZKKA-nál minden lehetőség adott. Védekezésben nagyobb koncentrációt várok el saját magamtól, illetve a befejezéseknél is szeretnék még pontosabb lenni. Igyekszem mindig a legtöbbet kihozni magamból, személy szerint azon leszek, hogy minél stabilabb játékossá váljak, és a pozitív hozzáállásommal, munkámmal és játékommal a lehető legtöbbet tudjam segíteni a csapatot. Hosszútávon nyilván szeretnék minél többet játszani az NB I-ben, természetesen itt, Szombathelyen.

Kíváncsiak voltunk arra is, mivel tölti most a váratlanul hosszúra nyúlt szabadidejét játékosunk.

– Természetesen az edzés mindenképp a napi programjaim része, muszáj, hogy megőrizzem a formámat, emellett filmezéssel, olvasással és egy kis kirándulással töltöm az időmet, persze jelen körülmények miatt csak olyan helyre megyünk, ahol nem jár senki – mondta el Csire Fanni, aki egyébként éppen ma ünnepli születésnapját.

– A barátommal és a szűk családommal fogom ünnepelni, kis sütizés, tortázás biztosan lesz, de sajnos most ennél nagyobb felhajtás nem fér bele – zárta szavait mosolyogva játékosunk.