Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

SZKKA: stabil jelen, fényes jövő

Rekordot döntött TAO-pályázatunk, a jövő évi csapat gerince már adott, utánpótlás-képzésünket országszerte irigylik. Pődör Zoltán ügyvezető-elnökkel beszélgettünk.
SZKKA: stabil jelen, fényes jövő

A 2019/2020-as szezont – a koronavírus-járvány miatt – befejezettnek nyilvánította a Magyar Kézilabda Szövetség. Az SZKKA elsőéves újoncként parádés szezont produkált, messze a várakozás felett teljesített, a lefújáskor a 10. helyen állt a világ legerősebb bajnokságának számító 14 csapatos K&H Női Kézilabda Ligában.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Pődör Zoltánt újraválasztották klubunk ügyvezető-elnökének, aki a koronavírus-helyzet okozta nehézségek ellenére is már gőzerővel építi a következő szezon csapatát.

TAO: rekord!

– Rengeteg munkát fektettünk abba, hogy eljuthassunk a legmagasabb szintig, az NB I-ig. Ebből mindenki – edzők, játékosok, támogatók, szurkolók és városvezetők – kivette a részét. A vírus okozta gazdasági nehézségek minket sem kíméltek, de meghoztuk azokat a döntéseket, amikkel stabilizáltuk a helyzetünket, a kormányhatározat azóta igazolta is, hogy jó döntést hoztunk. Szombathely egy sportszerető város, az önkormányzat is abszolút támogatásáról biztosított minket, így biztos vagyok benne, hogy közösen mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy mielőbb újra élvezhessük a kézilabdameccseket – kezdte bevezetőjét Pődör Zoltán elnök, aki jó hírekkel is tudott szolgálni. – A jelenlegi körülmények között még jobban felértékelődik a TAO-n keresztül történő támogatások lehetősége, szerencsére ezt a szegmenst nem érintette a válság. Nemrég hatalmas örömhír ért bennünket, miután megkaptuk a 2020/21-es TAO-pályázatunk elbírálását. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy a kézilabda szövetségnél az eddigi legmagasabb összeget, 220 millió Forintot hagytak jóvá nekünk. Ez mindannyiunk közös sikere, ami egyben azt is bizonyítja, hogy magas szinten is értékelik a klubunknál folyó kiváló szakmai munkát. Innentől már „csak” fel kell töltenünk a rendelkezésre álló keretet.

A csapat gerince és a pénzügyi stabilitás adott

A 2020/21-es szezon versenykiírásával kapcsolatban egyelőre még elég sok a kérdőjel, ám Szombathelyen már így is körvonalazódik a következő évi csapat.

– Marosán Györggyel abszolút elégedettek voltunk, természetes volt, hogy a jövőt is vele képzeljük el a kispadon. Biljana Bandeliernek, Csire Fanninak, Horváth Petrának, Katarina Tomasevicsnek, Lilija Horilszkának, Mayer Szabinának, Pődör Rebekának, Szendrei Barbarának, Varga Nikolettnek és Virág Noéminek is élő szerződése van. A fiataloktól Bíró Dorina, Franka Ramóna, Kozma Adrienn és Tóth Antónia csatlakozik a felnőtt kerethez. A kapus posztra, belső posztra és a jobb szélre még keresünk erősítést jelentő magyar játékost. Vannak már kiszemeltjeink, de egyelőre nem szeretnék nevekkel dobálózni. Pénzügyileg eddig sem voltunk elszállva, nekünk nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is koncentrálnunk kell, hiszen számunkra továbbra is az a legfontosabb, hogy stabil, működőképes egyesületünk legyen, az NB I-es csapatunk mellett népes utánpótlásunkért is felelősséggel tartozunk.


"NB I-es csapatunk mellett népes utánpótlásunkért is felelősséggel tartozunk"

Több klubvezető is minket irigyel, nálunk nem lesz újratervezés

És ha már az utánpótlásnál tartunk: az SZKKA eddig is támaszkodott fiatal, saját nevelésű játékosaira, és ez a jövőben sem lesz másként.

– A koronavírus-helyzet miatt sok helyen újratervezésre lesz szükség, a jelenlegi gazdasági helyzetben felértékelődik a minőségi utánpótlásképzés. Nálunk ez nem jelent újdonságot, hiszen nekünk korábban is ez volt a filozófiánk, mi eddig is jelentős mértékben támaszkodtunk a fiataljainkra, és ez a tendencia a következő években is csak erősödni fog. Egyre többen keresnek fel minket, hogy szeretnének nálunk kézilabdázni, büszkén mondhatom, hogy több klubvezető is irigykedve hívott fel az elmúlt időszakban emiatt. Nem sok helyen működik olyan szintű utánpótlásképzés, mint nálunk. Nagy örömömre szolgál, hogy Gódor Mihály személyében egy kiváló, nemzetközileg is elismert szakember lett a szakmai igazgatónk, akinek elsődleges feladata az egyéni képzés lesz az utánpótlásban. Egy egységes szisztémát, koncepciót fogunk kidolgozni az edzésekre, hogy még könnyebb legyen az átmenet az egyes korosztályok között. A céljaink nem változnak, szeretnénk egyrészt hosszútávon megragadni az NB I-ben, illetve minél több helyi, saját nevelésű fiatal játékost adni a felnőtt csapatnak és később akár a magyar válogatottnak. Ősztől is lesz NB I/B-s csapatunk, így a folyamatos felfelé versenyeztetésünk továbbra is megmarad. Úgy gondolom, eddig is ez volt az egyik legnagyobb fegyverünk. Szombathely bizonyította már, hogy mennyire rajong a kézilabdáért. Szurkolóink, támogatóink rendkívül lokálpatrióták, így biztos vagyok benne, hogy az önkormányzat mellett továbbra is számíthatunk majd a helyi cégek támogatására. Eddigi sikereinket is együtt értük el, és a fényes jövőt is mindannyiukkal közösen szeretnénk írni.