Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Marosán György elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Az SZKKA vezetőedzője Tomasevicsről és Agbabáról, a magyar válogatott esélyeiről, valamint a torna favoritjairól is nyilatkozott.
Marosán György elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Mint ismert, december 3-tól december 20-ig Dániában rendezik a 2020-as Európa-bajnokságot. A világeseményen a magyar válogatott mellett szerb színekben az SZKKA két légiósa, Katarina Tomasevics és Marija Agbaba is részt vesz. A torna előtt az SZKKA vezetőedzője, Marosán György mondta el várakozásait a kontinensviadallal kapcsolatosan.

- Nagyon nehéz megmondani, hogy mi lesz az Európa-bajnokságon, hiszen az esetleges pozitív koronavírus-tesztek felülírhatják a viszonyokat. Az első meccsek maguk a tesztelések lesznek, csak utána jöhetnek a rendes mérkőzések. Minden kézilabda-barátnak, illetve szakembernek szerintem az a legnagyobb elvárása, hogy sérülés nélkül menjen le a torna – kezdte Marosán György. - Természetesen azért lehet elemezni az erőviszonyokat, ha úgy nézzük, hogy nem lesz senki pozitív. Talán Norvégia a legnagyobb favoritja a tornának, és Franciaország is topkategóriába sorolható. Az oroszoknak három komoly sérültjük van, ezzel ők picit gyengültek. Kiváló csapata van a hollandoknak is, de azért Polman és Groot hiánya ott érződni fog. Mindig van egy meglepetéscsapat is, ez most talán Szlovénia lehet.

A magyar válogatott a C-csoportban a holland, a horvát és a szerb nemzeti együttessel találkozik majd.

- Természetesen nagyon bízok benne, hogy Magyarország és Szerbia képes lehet meglepetést okozni. A magyar nemzeti együttes nehéz helyzetben van, hiszen zömében Fradi-játékosokra épül, és nekik nagyon kaotikus volt ez az ősz a sok megbetegedés és karanténban eltöltött nap miatt. Döntő tényező lehet az, hogy milyen edzettségi állapotból érkeznek a csapatok, a játékosok. Ez nálunk sajnos biztosan gondot fog okozni. Viszont kevés csapat tudott edzőmérkőzést játszani, nekünk pedig hasznunkra fog válni, hogy két felkészülési meccsen is pályára tudtunk lépni a hétvégén, így gyakorlásból kezdhetjük a tornát. A kézilabdát mindig nagyban befolyásolja a kapusteljesítmény, nagy szükségünk lesz a Bíró Blanka, Janurik Kinga, Szikora Melinda trió jó teljesítményére. Mindhárman remek képességű kapusok és talán hozni tudják azt az extrát, amire szüksége lesz a nemzeti együttesnek. A szövetség álláspontja is az, hogy nincs elvárás, nem is lehet szakmai elvárás a válogatottal szemben jelen pillanatban. A csoportunkban Horvátország a negyedik legerősebb csapat, utána pedig bármi történhet. A pillanatnyi állapotok, forma határozhatja majd meg. A magyar és a szerb válogatott számára is az a legfontosabb most, hogy készüljön az olimpiai selejtezőre. Az kell legyen a cél, hogy márciusra felkészüljünk a selejtőre.

Az SZKKA trénerét arról is faggattuk, hogy mire számít a szerb válogatottban szereplő két SZKKA-játékostól.

- Tomasevicstől már szinte alapelvárás az extra teljesítmény. Tavaly decemberben is nagyon büszke voltam rá, amikor a világbajnokságon az ötödik legjobb mérleggel zárt, a hétmétereseknél pedig a második legjobbal. Tavaly a vb-n a szerb válogatott nagyon jól szerepelt, ötödik helyért játszott. Fantasztikus tornájuk volt, ami nagyban Katja extra teljesítményének volt köszönhető és most nagyban befolyásolja majd a szereplésüket. Marijától pedig azt várom, hogy bemutatkozzon világversenyen és büszkék lehessünk akár egy Agbaba-gólra, vagy egy jó védekezésre. Szurkolok nekik, hogy jó teljesítményt nyújtsanak és szeretném, ha a csoport első két helyén Magyarország és Szerbia jutna tovább – nyilatkozta Marosán György.