Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

Pődör Zoltán: Az Aréna Savaria lenne a méltó helyszíne az NB I-es SZKKA meccseknek

Klubunk ügyvezetője az M4 Sport műsorában elárulta, az eddigi bejelentések után további erősítések is várhatóak a csapatnál, melynek célja, hogy a következő években stabil NB I-es gárda legyen.
Pődör Zoltán: Az Aréna Savaria lenne a méltó helyszíne az NB I-es SZKKA meccseknek

Az M4 Sport megkeresésére élőben a sportcsatorna Kézilabda Magazinjában nyilatkozott az SZKKA fantasztikus történelmi szezonjáról és NB I-es terveiről, célkitűzéseiről klubunk első embere, Pődör Zoltán.

Megállapíthatjuk, hogy 30 meccsből 30 mérkőzést megnyerve simán besétáltak az NB I-be. Mennyire volt megterhelő ez a szezon?

- Nem csak ebből a szezonból kell kiindulnunk, hanem az elmúlt évekből. Szombathelyen elég komoly utánpótlás folyik és törekszünk arra, hogy saját nevelésű játékosok kerüljenek be a csapatba. Bízom benne, hogy a következő szezonban sok szombathelyi játékos bekerül majd a hét csapatába, ezen fogunk dolgozni. Ez az idény tényleg könnyebb volt, de volt ennek egy olyan előzménye, hogy tavaly éppen hogy lemaradtunk. A fiatal játékosaink – akik az elmúlt tíz évben pallérozódtak és nőttek fel a szemünk láttára az utánpótlásból – annyira akarták idén, hogy semmiféle kérdőjelet nem hagytak sem magunkban, sem a szurkolókban, sem az ellenfelekben. Odatették magukat, nagyon nyerni akartak és ennek meg is lett az eredménye.

Elek Gábor, a szintén feljutó Esztergom vezetőedzője is azt nyilatkozta, hogy az SZKKA klasszisokkal jobb volt az esztergomiaknál...

- Az Esztergom rutinos csapat volt, rutinos edzővel, nálunk pedig a jövő csapata épül nagyon fiatal játékosokkal. Egyszerűen gondolkodunk: ha van szombathelyi tehetség az adott posztra, akkor oda nem igazolunk játékost. Ahol pedig olyan fiatal van, akinek még be kell érnie, oda pedig próbálunk tapasztalt játékost hozni. Idén például Kazai Anita olyan erőt mutatott és sugallott a fiataloknak a mérkőzéseken, ami nagy segítség volt számukra. Ez a harmónia jellemezte a csapatot és ezt próbáljuk jövőre is összerakni, hogy a helyi fiatalok tovább fejlődjenek és pluszban igazolunk olyan rutinos játékosokat, akikkel bent tudunk maradni. Az elmúlt években ez jó kombinációnak bizonyult.

Az SZKKA-nak a korábbi évekből van már élvonalbeli tapasztalata, de ezután a magabiztos szezon után nagy ugrás lesz az NB I?

- Pont ezért látjuk azt, hogy mire van szükségünk. Láttuk az idei NB I-es bajnokságot, ahol meg voltak a kiemelkedő és nagyon sok egy szinten lévő csapat. Úgy érezzük, hogy talán idén is megálltuk volna a helyünket ezzel a csapattal is. Természetesen lesznek olyan játékosok, akiknek újdonság lesz, hogy NB I-et kell játszani. Arra törekszünk a szakmai stábbal, hogy ezek a fiatal tehetségek gyorsan beérjenek és gyorsan beilleszkedjenek az élvonal mezőnyébe is. Biztos vagyok benne, hogy meg fogják ugrani és én már látom azokat a tehetségeket, akik a következő egy-két évben beérhetnek, ha sikerül bennmaradnunk.

Több szerződéshosszabbítást és a Kisvárdáról érkező japán Natsumit is bejelentette már a klub. További igazolások is várhatóak?

- Igen, nincs még vége a sornak. Arra törekedtünk elsősorban, hogy a csapat magját egyben tartsuk és a helyi értékeinket megőrizzük, de természetesen kellenek még olyan húzóemberek, akik megoldják a legnehezebb szituációkat. Idén is megoldottuk a nehéz feladatokat, sokat fejlődtünk, de a fiatalok mellé mindenképp kellenek rutinos játékosok is.

Lehet tudni már pontosan, hogy hol rendezi az SZKKA a hazai meccseit? Sárváron, vagy az Arénában?

- Megszületett a döntés. Kiharcoltuk és megkaptuk a lehetőséget, hogy az Aréna Savariában játszhassunk, de természetesen dolgozunk azon, hogy legyen egy B verzió is. Az Aréna a Bajnokok Ligájában is érdekelt Falco otthona, nekünk ehhez alkalmazkodunk kell, emiatt egy másik opciót is ki kell alakítanunk. Nézzük azokat a lehetőségeket Szombathelyen, hogy akár átalakítással, vagy másképp tudunk e máshol játszani. Jelen pillanatban az ígérvényünk az, hogy a mérkőzéseinket az Arénában tudjuk játszani. Emlékezhetünk azért, hogy az első feljutás évében teltházas mérkőzéseink voltak akár a Győr, akár a Fradi ellen és átlagban kétezer néző ott volt a mérkőzéseken. Igény van a női kézilabdára Szombathelyen és nagyon sok gyerek is sportol a klubon belül, úgyhogy azt gondolom, hogy az Aréna lenne a méltó helye az NB I-es SZKKA meccseknek.

Vida Gergő vezetőedzőről még nem esett szó, ő irányítja a csapatot a következő szezonban is?

- Egyértelmű, hogy marad, hiszen hosszútávra egyeztünk meg vele. Tizenöt éve ismerjük már egymást, nagyon jó szakembernek tartom és baráti kapcsolatot is ápolunk. Természetesen a felnőtt vezetőedzői posztja nem a barátságon múlik, hanem a sikereken és az eredményeken, de neki Szombathelyen mindig lesz helye. Közösen is raktuk össze a csapatot, olyan keret alakul ki, amit ő is szeretett volna és mi úgy gondoljuk, hogy ez a gárda alkalmas lesz a bennmaradásra. Nem is lehet más célunk. A fő feladatunk, hogy hosszú távon tudjunk úgy építkezni, hogy stabil NB I-es csapat legyen a Szombathelyi KKA, természetesen Vida Gergő irányításával.